Møte med Anders

Ordentlig go'intervju i dag med Anders Refn, regissør og klipper som blant annet har klippet blant annet "Breaking the Waves", "Max Manus" og "Antichrist". Dette handlet mest om "Antichrist" (som, la oss være ærlige, også er den av de tre filmene det er mest å si om. MM på jumboplass der), men det sies jo mye annet morsomt i sånne samtaler også, særlig etter at man slutter å notere.

Refn sa han aldri hadde møtt en lykkelig skuespiller. Og at han kjente ganske mange av dem. Og at de levde i konstant frykt for ikke å få jobbe, og at selv de feterte er klar over, og tenker konstant på, at de kan være borte i morgen. Og at nesten alle av dem blir hysteriske over å bli eldre, mer enn andre. Og at mange skuespillere er dypt ukomfortable med å jobbe med film, fordi de, i motsetning på teaterscenen, ikke har noen kontroll over utfallet, fordi de må legge sin skjebne i hendene på regissøren og klipperen og håpe de velger de riktige opptakene. Og at det ikke finnes skuespillere som alltid der bra - Refn sier han har sett alle skuespillere være dårlige. Og at jobben hans handler mye om å beskytte publikum fra dårlig skuespill. Og at Lars von Trier er en så god personinstruktør nettopp fordi han sier "surprise me" snarere enn å forklare skuespillerne hva de skal gjøre, fordi han ikke gir seg før det rette opptaket er i boks og fordi han ikke er redd for å pushe skuespillerne i nærheten av sammenbruddet - noe alle så nær som Björk har satt pris på. Og at hans egen sønn, Nicholas Winding Refn, som står bak "Pusher"-filmene og den kommende "Valhalla Rising", opprinnelig ville bli skuespiller og studerte skuespill i New York - men heldigvis for både far og sønn og alle andre innså at han var Nord-Europas dårligste skuespiller og bestemte seg for å bli filmskaper i stedet.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits