Kunsten å utsette

Det finnes en type gjøremål som tar nøyaktig syv minutter, men som vi likevel utsetter i det uendelige. Her er noen eksempler:

 

1. Å høre på telefonsvarerbeskjeder. Av en eller annen grunn er du bestandig i en gate med hvinende trikker når du oppdager at det er noen som vil ha deg til å lytte til en innmumlet og altfor lang monolog om et eller annet middels viktig. Og når du først har kommet deg innendørs, er det så mye morsommere å finne på.

 

2. Å vanne planter. Det er ingen gode grunner til å la være. Faktisk kan det sees på som ganske brutalt å la helt uskyldige buskvekster og potteplanter, som aldri har gjort deg noe galt, tørste sakte i hjel. Men det er uoverkommelig vanskelig.

 

3. Å bruke peeling før sengetid. Dette er i stor grad et feminint fenomen, men likevel høyst reelt, og det skuffede blikket til dama på  Esthetique når du tilstår at du skulker kan være minst like trykkende som de anklagende tørre plantene på balkongen.

 

Hvorfor skyver vi disse enkle oppgavene foran oss? Det har å gjøre med at vi kan gjøre det når som helst ?like gjerne om en time som akkurat nå. Og hvorfor ikke akkurat nå? Fordi det er så hyggelig her. Det er sofa og pledd, det er varmt, og jeg vet jeg må høre på telefonsvarerbeskjeden og muligens gjøre det hvem det nå er som ringte vil ha meg til å gjøre, jeg vet jeg må gå ut på den kalde, vindige balkongen og vanne plantene mine så de ikke dør, jeg vet jeg bør passe på huden min, men om jeg venter to timer, eller hopper over en dag, kan det da ikke være så farlig.

 

Når vi har det komfortabelt vokser terskelen for å gjøre noe mindre komfortabelt seg kjempehøy. Men når det gjelder hverdagens små utsettelser er det eneste som hjelper å ta tyren ved hornene og konfrontere frykten for det ukomfortable. Det viser seg nesten alltid at det ikke var så skummelt som du trodde.

 

 

 

(Teksten stod på trykk i Dagbladets spalte På kornet 26. oktober 2009. Jeg legger til at å bruke tanntråd, vaske ut av fettete stekepanne og gå ned med papiravfallet er light-varianter av samme type).

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits