Instant utvidelse av ordforrådet? Ja takk.

Språknerder og andre interesserte må bare pakke seg til denne siden, som presenterer de femti ordene New York Times' lesere oftest slår opp. Søte eksentrikere har tatt seg tid til å slå opp og definere ordene i kommentarfeltet under, klage over at antall oppslag ikke er delt på antall sidevisninger, lage en ny oversikt der antall oppslag er delt på antall sidevisninger og takke for artikkelen som gjør at de ikke lenger føler seg så alene som såkalt "nervøs klikker". En av dem heter "Muldoon Elder". Jeg elsker dem.

Her er noe av det jeg har lært:

  • "Banal" er åpenbart et vanligere ord på norsk enn på engelsk.
  • Andreas Wiese, som sendte meg artikkelen, forslo "gretten" som betydning av "Saturnine". Kommentatoren definerer "Saturnine" som cold and steady in mood : slow to act or change : of a gloomy or surly disposition : having a sardonic aspect. Dersom dette skal være betegnende for dagsformen til guden Saturn (Kronos), som spiste fem av sine barn før det sjette, Jupiter, tok ham av dage, føles "gretten" mer presist.
  • "Schadenfreude" og "Bildungsroman" er nydelige ord, men man skulle da tro at verdens mest ordrike språk ville ha sine egne versjoner? I alle fall for den ubehagelig allmennmenneskelige følelsen skadefryd?
  • New York Times-skribentene føler av en eller annen grunn et behov for å ty til egennavnet "Atrevs" i ny og ne. Atrevs er altså faren til Agamemnon og Menelaos, brødrene som ledet det hellenske hærtoget under Trojanerkrigen. Jeg regner med at den eneste grunnen til at journalistene har ordet "Atrevs" som et ord de bruker, er at de føler de trenger å variere Agamemnon og Menelaos - og når du bruker ordene Agamemnon og Menelaos så ofte at du trenger å variere dem, legger du kanskje listen litt for høyt, selv for New York Times' lesere.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits