Buzzwords 2009

 

 

 

Det kåres om dagen. Filmer, bøker, skandaler. Det største og det viktigste ved 2009. Det var også  noen ord vi sa mye hyppigere enn før. Her er de ti viktigste:

 

Armkrok, subst., m., som i "host i".

 

Avatar, subst., m., 1. Profilbilde på Twitter som norske syttenåringer kunne farge grønt og dermed lide med demonstrantene i Teheran. 2. Blått, dataanimert romvesen som James Cameron gir langt mer sjel enn han noen gang unnet Leonardo diCaprio.

 

Baracknophobia, subst. m., tatt i bruk av Jon Stewart i 2008, men med fornyet relevans i 2009. Generell frykt for at USA forfaller i anarkiet fordi skolebarn synger en sang om sin 44. president.

 

Brølende 1800-tallsmann, subst., m. (i enkelte tilfeller kanskje også f.), fra skand. fauna, skikkelse med barnevogn og turbulent indre liv grunnet vanskelighetene med å skrive sitt livs roman/skue inn i tilværelsens kjerne parallelt med å gå på babyrytmikk. Se >Knausgård, Karl Ove., og, i langt mildere grad, >Østli, Kjetil S.

 

PR-Hanssen, subst., egenn., tidl. "Pølse-Hanssen", nyslått og eksklusiv PR-rådgiver. Si det en gang til, for deg selv. Eksklusiv PR-rådgiver.

 

Public Option, subst., eng., vag, men tiltalende idé ved den amerikanske helsereformen som skulle bringe millioner av amerikanere noen centimeter nærmere den norske modellen med frikort og fastlege. Avgikk ved døden før vi rakk å bli bedre kjent. Vi skulle snakket mer. Funnet ut mer om hverandre.

 

Punkt, subst., n., i følge Sylfest Lomheim noe helt annet enn >Dott, subst., m., utdødd utrykk fra tiden før Gillette Venus.

 

Sosiale medier, subst., pl., det mediefolk og skribenter snakker om når de er på fest, for så å gå hjem og tvitre om at de har snakke tom sosiale medier.

 

Thorbjørned, vb., eng. fortid, av norsk "Thorbjørn", å på samme tid få tildelt 1) en prestisjetung pris og 2) et forklaringsproblem.

 

Tonede armer, subst., pl., daglig påminnelse om hvor lite slitt SATS-kortet ditt er, se >Obama Michelle.

 

 

 

(Teksten stod på trykk i Dagbladets "På kornet"-spalte 28. desember)

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits