En handlevogns død

En tanke slo meg på Meny i går.

Finnes det handlevogner mer? Sånne gamle, tunge gitterkjøretøy med plass til vilkårlig toåring i det spartanske klappbarnesetet ved håndtaket? Som alltid hadde et uregjerlig fjerdehjul som gjorde det umulig å kjøre rett fremover?

Det slår meg at alle matbutikkene i min umiddelbare nærhet nå bare har disse plastikkurvene som du drar etter deg som en trillekoffert. Det føles hakket mer kosmopolitisk. Det er lettere og langt mer smidig enn gamle dagers tunge manøvrering med metalldoningene hver gang man stod overfor møtende trafikk. Men plastikkurvene mangler en x-faktor, en sjarm jeg forbinder med handlevognene, som muligens kun har å gjøre med nostalgien som henger fast ved alt som var en selvsagt del av verden da vi var barn og ikke er det lenger.

Handlevognens død tyder også: 1) at vi handler mindre av gangen enn før, og ikke på samme måte tenker legger opp strategiske middagsløp gjennom ukens syv dager, noe som ville fordret muligheten til å fylle opp en hel tralle og 2) at foreldre i mindre grad tar med små barn på butikken. Det siste er forøvrig kanskje en god idé. Ja, det var en liten en på Meny i går som ga lungesterkt uttrykk for at han veldig, veldig gjerne ville ha den sjokoladen.

Men for meg er det ulne minnet om å bli fraktet rundt i en verden av varehyller i en sølvfarget farkost, en fin erindring. Nesten litt eventyrlig. Så på vegne av mitt toårige jeg tillater jeg meg å være litt vemodig på den kasserte handlevognens vegne. Det var hyggelig så lenge det varte.


R.I.P.

Stikkord:

Én kommentar

Eva

14.03.2010 kl.16:37

I bergensområdet finst det framleis mange av dei gode, gamle metallhandlevognene. Så kanskje dødsdommen er litt forhasta?

Likar ikkje plastikkorgene på hjul, føler meg ikkje kosmopolitisk i det heile tatt. Då vil eg heller ha ei av dei små som ein ber på armen som ei anna handveske, berre synd at den blir så tung når ein puttar ting oppi den :-)

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits