Dehydrert - om skamfert gresk mytologi på film

Nå er det fanden meg nok. Det var ille nok da Disney i sin pillråtne "Herkules"-film bestemte seg for å gjøre mytologiens ni muser til fem. Men ikke tull med hydraen. Da har du trådt over en grense. Og det er nettopp det som skjer, om og om igjen, senest i "Clash of the Titans", som har premiere denne uken.

Altså, ifølge greske myter (og utrydningstruede SNL) var hydraen et serpentint, nihodet monster som bodde i sumpene ved Lerna. Det var Herakles som drepte hydraen som det andre av de tolv storverkene han ble dømt av gudene til å utføre. Grunnen til at hydraen var så seig, var at det vokste to nye hoder ut for hvert av de opprinnelige ni som ble hugget av. Herakles klarte brasene ved å svi halsstumpene med ild like etter han hadde hugget til.

I ymse filmer og fortellinger som legger handlingen til myteland, dukker hydraen også opp i andre sammenhenger, og blir beseiret av andre helter. Og det må være lov. Men jeg vil bare ha presisert én ting:

Hydraen har ni hoder. Ni. Ikke ett, som i "Herkules" (før de andre begynner å gro ut). Ikke tre, som i ellers imponerende trofaste "God of War". Ikke fem, som i "Percy Jackson og Lyntyven", der regissøren i et ellers fiffig grep lar fem museumsvakter vise seg å være hodene i forkledning, eller ham. Og ikke fem som i "Clash of the Titans" heller, der en av Persevs' reisefeller skryter av at han vet hvordan man skal drepe "den femhodede lerniske hydraen".

Ni hoder. Ni.

Hvis det ikke er greit for deg, kan du gå og finne på ditt eget monster. Og gi det så mange hoder du vil. Men da er det ingen hydra.

I "Percy Jackson og Lyntyven" er valget i noen grad forståelig. Trolig har de tenkt at ni hoder, og ni museumsvakter, ville bli rotete. Da krigeren i "Clash of the Titans" nevnte hydraen, var jeg brennsikker på at jeg kom til å få se en hydra før eller siden, der også. Men hydraen dukker aldri opp. De er upresise - usannferdige, vil jeg si - uten grunn.

Ni hoder.

Om konseptet fremdeles skulle være litt abstrakt og vanskelig å få tak på:



HYDRA




IKKE HYDRA



La oss slippe å måtte ha denne praten igjen.



Stikkord:

6 kommentarer

K

14.04.2010 kl.03:14

Næmmen, så søte tegninger. Du som har tegnet?

Inger Merete

14.04.2010 kl.08:02

Ja!

Line

14.04.2010 kl.09:09

You go girl!

K

15.04.2010 kl.04:46

Jeg liker de nervøse blikkene til de søte små ansiktene. Så nusselig!

Tone

15.04.2010 kl.14:55

Både du, hydraen og ikke-hydraen er enestående søte.

Inger Merete

15.04.2010 kl.15:34

:-*

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits