Er du gammel nok til å være sofistikert? The New Yorker spør.

Jeg likte dette lille intervjuet i The New Yorker, i spalten "Ask an Academic". Intervjuobjekt er Faye Hammill, som har skrevet boken "Sophistication: A Literary and Cultural History", og det sentrale spørsmålet er naturligvis hva det vil si å være sofistikert.

Hammill forteller at ordet "sofistikert" blir stadig mer positivt ladet gjennom det tyvende århundre, ettersom kvinneidealet endrer seg og uskyld og naivitet blir mindre viktig. Hun forbinder ordet med skuespillere som har både vidd, intelligens og stil på en tilbakeholdt måte og nevner Cate Blanchett, Audrey Tautou og Kristin Scott Thomas som eksempler på sofistikerte kvinner. Og: Hun setter minimumsalderen til 35. Du må nemlig ha såpass med livserfaring før du kan kalle deg sofistikert.

For min del forstod jeg at jeg røk ut allerede i den innledende definisjonen, av Ben Yagoda: Knowing, a trifle world-weary, prone to self-consciousness and irony, scornful of conventional wisdom or morality, resistant to enthusiasm or wholehearted commitment of any kind, and incapable of being shocked.

Dette med entusiasme gjør det hele brått mye vanskeligere. Fillern. Det er en gammel drøm å bli en sånn kul, verdensvant dame med en elegant sort silhuett på utsiden et diskret leksikon av livskunnskap på innsiden. og Men så tror jeg kanskje jeg er lykkeligere i min usofistikerte og oppriktige glød enn hva jeg ellers ville vært.


Sofistikert i rollen som sofistikert: Audrey Tautou som Coco Chanel.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits