Det var en gang i Afghanistan - Blyantskjørt og biologiklasser i femtitallets Kabul

Jeg sitter overfor Snorre på jobb, hvilket er en distraherende og underholdende opplevelse. I dag har han vist meg, i tillegg til en YouTube-video av et brasiliansk bleiebarn som kan danse samba, dette. Den lille artikkelen fra Foreign Policy, skrevet av afghanskfødte Mohammad Qayoumi, er fin lesning, men først og fremst er det naturligvis bildene som gjør inntrykk - bildene av afghanske kvinner i blyantskjørt, av et lysende Kabul ved nattestid, av kinoer og platebutikker.

Det er verd å huske på at bildene stammer fra en bok gitt ut av det afghanske planleggingsdepartementet på den tiden, og dermed nok gir et noe forskjønnet bilde av virkeligheten. Men nettopp at boken er utgitt av det offentlige, som ren pr, sier også så mye om tragedien i hvordan landet så raskt og ubønnhørlig har sklidd bakover gjennom utviklingstrinnene. Da boken ble utgitt, sent på femtitallet, var det livlige kulturlivet, økningen i studentmassen ved universitetene og synet av energiske og fremtidsoptimistiske unge mennesker på vei ut i arbeidslivet grunn til nasjonal stolthet.

Jentebarna på lekeplassen lever nå antagelig sine liv begrenset av en klam burka og hjemmets trange vegger. Jeg går videre gjennom arbeidsdagen her på Dagbladet og kjenner tristheten verke i hele kroppen.
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits