Scylla og Charybdis på Tate Modern

LONDON (Dette er ikke en blogg): Tate Modern er jammen en fin bygning, bare jeg ikke tenker på at den egentlig ligner på en hånd som gir fingern. Eller kanskje den bare blir enda litt kulere da. For tiden viser de surrealisme i spann: Joan Miro, Picasso, Dali, alle sammen. Jeg festet meg litt ved dette bildet av indisk-britiske Ithell Colquhoun:
Bildet heter "Scylla" og refererer til en av prøvelsene sagnhelten Odyssevs måtte gjennom da han skulle hjem til Ithaka etter trojanerkrigen. Odyssevs og mannskapet hans måtte gjennom et stede der to monstre holdt til: Scylla på den ene siden og Charybdis på den andre. Så nær hverandre var fjellsidene at dersom skipet seilte for å komme unna den ene, ville de havne innenfor rekkevidde av den andre. Scylla en menneskeeter med seks hoder, mens Charybdis var en eneste stor munn som skapte livsfarlige malstrømmer. Før han bega seg gjennom stredet hadde Odyssevs blitt rådet til å holde seg nær siden der Scylla satt, og så langt vekk fra Charybdis som mulig. Slik mistet han seks menn når Scylla bøyde seg ned og bet med seg seks av mannskapet hans, men slapp å miste alle, som ville vært utfallet om de hadde kommet for nær Charybdis.

Colquhouns bilde minner meg egentlig mest om et annet mytisk tokt. Jeg er litt usikker, men jeg mener det er Jason og argonautene, som på veien for å hente det gylne værskinnet i Kolkhis må gjennom et annet av disse forheksede stredene. I Jasons tilfelle er det snakk om et strede der sidene begynner å bevege seg så snart et skip seiler inn i det, og knuser skipet før det har rukket å komme gjennom. Jason og hans menn kommer seg helskinnet igjennom ved først å slippe en due gjennom stedet, som såvidt rekker gjennom og bare mister halefjærene i det fjellene klapper sammen, for så å seile på idet stredet trekker seg til sidene igjen. Det er på nippet Jason og de klarer det også, og fjellene rekker å slå sammen rundt halen på skipet og koste dem akterstavnen, men gjennom kom de.

Colquhouns egen forklaring på bildet? "Det er det jeg ser av meg selv når jeg ligger i badekaret".Én kommentar

M

28.07.2010 kl.10:23

Helskinnet gjennom - terningkast seks for det ordspillet!

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits