Manic Sunday - Om hvordan jeg våknet 08.40 og likevel rakk 09.20-flyet.

Min eneste unnskyldning er at jeg er humanist og dermed bedre med bokstaver enn med tall. Jeg har ingen annen forklaring på hvorfor jeg, da jeg skulle legge meg på Clarion Airport Hotel Bergen i går natt, tenkte at det ville holde å stå opp én time og førti minutter før avgangen på SK 252 til Oslo klokken 09.20, og satte telefonalarmen til å ringe 08.40. Kanskje hadde det også noe å gjøre med fire glass rødvin på Losjen, konsumert i løpet av lang sånn-er-livet-prat med min bergensvenninne Marte. Feilen gikk opp for meg i form av en frysning gjennom kroppen da jeg så på klokken og skjønte hva som hadde skjedd. Men - jeg rakk flyet. Og til glede og nytte for mine lesere, om de skulle havne i en lignende situasjon, vil jeg nå fortelle hvordan man kommer seg fra en hotellseng og ombord i et fly på 35 minutter (hvilket var tiden jeg brukte).

 

 • Du har tid til følgende personlige pleie: Tannpuss og en håndfull kaldt vann i ansiktet. Kontaktlinser og sminke kan vente. Prioriter aktiviteter som kan inngå i multitasking. Du kan for eksempel pusse tenner og ta på deg støvletter samtidig.
 • Om din sjette forsovingssans fungerer som den skal, har du i et anfall av klarsyn dusjet like før du la deg kvelden før, slik at du slipper å ta med deg hele byturen natten før ombord på flyet.
 • Alt som du kan fantasere om at kan komme til å slå ut på metalldetektoren, som klokker, belter og smykker, må kastes usentimentalt ned i håndbagasjen.
 • Legg plastmappen med flytende toalettsaker øverst i nevnte håndbagasje.
 • Pass på å ha registrert kortet ditt ved innsjekking dagen før for å unngå tidsmessig skjebnesvanger korttrekking og kodeinntasting. Som Stordalen-gjest er dette uansett ikke valgfritt.
 • Pass på å være Choice-medlem på sølvnivå og ha valgt en gratis flaske mineralvann som tilleggsgode, slik at du slipper å styre med registrering og betaling av farris-flasken du drakk på senga når du sjekker ut.
 • Pass på å ha innøvd en krusedull av en hurtigsignatur som, om du studerer den nøye og legger godviljen til, kan forstås som initialene "IMH".
 • Løp så fort du klarer og orker de førti isete fortausmetrene ned til flyplassinngangen. Årelang erfaring med kombinasjonen høyhælt skofetisj/lite berettiget tidsoptimisme er en klar fordel.
 • Pass på å ha sjekket inn kvelden før. Om du ikke har gjort det, og lurer på om du skal sjekke inn nå: Ikke tenk tanken engang.
 • Pass på at det ikke er kø noe sted. Det ideelle er å være det eneste menneske i verden.
 • Begynn å ta av deg ytterklær, trekke ned glidelåsen på støvletter og trekke laptop opp av veske i det du står i rulletrappen opp mot sikkerhetskontrollen.
 • Forsyn deg med fire plasttrau, fordel det du har i armene på tre av dem og gi plastmappen øverst i vesken et lite dult så den faller ned i det fjerde.

Her må jeg legge til at det tok et kvarter fra vekkerklokken ringte til jeg var gjennom sikkerhetskontrollen.

 • Først nå kan du begynne å orientere deg om hvilken gate du skal til, siden du ikke har hatt mulighet til å få med deg gatenummeret på skjermene i innsjekkingshallen (du har som kjent ikke kontaktlinser på).
 • Du vil komme frem til gaten idet boardingen starter. Det gir deg omtrent et minutt til å vende deg diskret inn mot veggen og få litt fuktighetskrem på det bleke, morgenstive ansiktet ditt.
 • På plass i sete 5A kan du sette pudderspeilet ditt på en liten forhøyning av bøker og flymagasiner, og omsider få på deg linser. Du bør jobbe raskt da flyet snart er i bevegelse. Å ha våtservietter med, så du får renset hendene på forhånd, er ikke dumt. Desinfiseringsvæsken i linsekapslene tørker du opp med en sminkepad.
 • Nå kan du også få på deg litt mascara og evt. andre livsnødvendigheter. Sidemannen kommer til å se rart på deg. Tenk at du aldri vil møte ham igjen.
 • Ikke se på håret ditt i speilet. Virkelig, ikke gjør det.
 • SAS har ikke akkurat bugnende traller på de korte innenriksflightene sine, men de har små pakker med påsmurte Wasa-knekkebrød, Ramlösa, muffins og kaffe. Så du får deg frokost. Plastinnpakkede muffins er dog gyselige, langt verre enn hvordan man husker dem fra de tidlige studieårene, da man levde på masseproduserte kullhydrater.
 • Samle all emballasje oppi den tomme kaffekoppen, inkludert de tomme linsekapslene og bomullspaden, og la den hyggelige SAS-flyvertinnen befri deg for dem.
 • Len deg tilbake og nyt synet av de blekgule og grågrønne åkrene som sjatteres av de morgenlange skyggene til trærne rundt, og skogene som skimrer i grått og granbarfarge, idet flyet starter innflygingen mot Gardermoen. Østlandslandskapet er veldig pent sett ovenfra, og du har ennå litt hjertebank og ikke helt ro i kroppen til å lese den innadvendte norske samtidsromanen du tok med deg på turen.
 • Land. Gå til flytoget. Fisk frem og få på deg belte og klokke under den korte togturen.
 • Ankom Oslo S, wined, dined, velkledd og klar til å erobre verden.

 

 

4 kommentarer

Elisabeth

07.11.2010 kl.21:52

Veldig bra skrevet, og - dessverre - med høy gjenkjennelsesfaktor. En skulle tro at en etter en del år med en såkalt ordentlig jobb og mye på farten også skulle ha lært seg klokka. Men har en det? Tilsynelatende ikke alltid.

Mammadamen

09.11.2010 kl.11:58

Jeg er imponert! Har vært i samme situasjon, og kjenner meg igjen, men rakk dog ikke flyet.

Jeg har forresten lest bloggen din en liten stund, og liker den veldig, veldig godt! Du skriver godt, og veileder til mange interessante artikler og tekster!

Ønsker deg en fin tirsdag:)

Inger Merete

11.11.2010 kl.02:27

Wow, takk begge! Så fint å høre. Det var en rimelig intens opplevelse, men den ga meg i alle fall en god anekdote for dagene som fulgte.

Trine

11.11.2010 kl.11:13

Ha ha ha! Men ikke lat som du ikke trengte en dusj da du ankom Oslo.

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits