Adoptér et ord! - Om Oxford Dictionaries' henrivende nye nettsatsing

Dette var helgens fineste oppdagelse. Det dreier seg også om et tiltak fra Oxford Dictionaries for å redde utrydningstruede ord i det engelske språket. Om du velger et av dem, lover du samtidig å ta dem aktivt i bruk for at de ikke skal forsvinne. Det er utrolig hvor effektfull siden er, og hvor vanskelig det er å velge når ordene bokstavelig talt roper til deg. Men jeg endte opp med Snollygoster. Det betegner en ryggesløs og prinsippløs person, gjerne en politiker. Å finne en sammenheng å bruke det i, blir mer kinkig. Men jeg skal nok klare det.

 

Ellers er det en deilig side ved savethewords.org at den minner om hvor mange syke ting det faktisk finnes ord for, i alle fall på verdens fineste språk, engelsk. De har egne betegnelser for prestemassakrer og bukkeofringer, for en kvantitet som er seksten ganger et gitt nummer, for det å være dukketeateraktig og for å ha et fysisk utseende som minner om en kvist. Norske gutter og jenter, vi har en jobb å gjøre. "Partysvenske" holder ikke helt som tilskudd til språklig mangfold stilt overfor herligheter som cloakatively (overfladisk), squiriferous (herremannaktig) og sagittipotent (å være god til å skyte med pil og bue).

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits