En tid for alt - Om årets julekalender.

Adventstid ohoi. Den første julekalenderdagen er som en fatal kvinne i noirfilmene - den ser bra ut, men har et hjerte av is og lar oss vake rundt ute i de froststikkende vindene med utstudert sans for andres lidelse. I år som i fjor tenkte jeg jeg skulle forsøke å lage en litterær julekalender - i fjor var det dikt, i år blir det utdrag fra skjønnlitteratur og essaystikk. Noen få små tekster vil jeg trolig ikke kunne motstå å gjengi i sin helhet. Det gjenstår en del middels interessant inntasting, men jeg håper og tror jeg skal klare å gjennomføre det.

Da jeg valgte ut tekster, la jeg merke til at mange av utdragene var fra de første kapitlene i bøkene. Slik er det når man forsøker å systematisere sine leseropplevelser, ubehagelige innsikter er en uavvendelig konsekvens - som det at jeg åpenbart er langt mer konsentrert i begynnelsen av leserprosessen enn mot slutten.

Flere av tekstene er forøvrig publisert på bloggen tidligere, noen ganske nylig. Men dere vet. De må med.

Ellers lurer jeg på hvordan det vil bli å se disse tekstutdragene på linje etter hverandre. Det dreier seg om passasjer og øyeblikk som jeg festet meg ved da jeg leste bøkene første gang, men som jo er ganske klimaktiske og som muligens gir et noe melodramatisk eller sentimentalt inntrykk når de klumpes sammen på en liten blogg. Men jeg har dette lille håpet om at de klarer seg også løsrevet fra oppbygningen, og at de vil treffe noen av dem som snubler innom bloggen min i dagene før jul slik de en gang traff meg.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits