Rutetabellen - Om franskmennene og håndskriften deres

I flere år har jeg lurt på hvor franskmennene får den karakteristiske håndskriften sin fra - du vet, den bløte, runde løkkeskriften med lave bokstaver, akkompagnert av ettall med en hale som begynner helt nede på linjen og nitall med u-sving under. Da jeg var i Paris i forrige uke, la jeg igjen merke til hvordan håndskriften på tavlene til restaurantene og lappene på oppslagstavlene var nærmest identisk, som om de var skrevet av hverandre med kopistens nitidige flid. Så jeg skrev til min venninne Henninge, fhv. elev ved den franske skolen i Oslo, og spurte hvorfor. Henninge skriver:

"Fordi franskmenn innerst inne er nazister! (...) Vi snakker ensretting, ensretting, ensretting, med spesialark (kalt Seyes) som har en egen ruteinndeling (ruter på ca 1x1 cm, hver av dem delt inn i fire mindre linjer). F. eks. skal en "e" fylle en linjes høyde, mens en "l" skal fylle tre. Crazy shit".

Så det var svaret! Jeg tror også drillingen i myke løkker på Seyes-arkene er mildt hjernevaskende, at den ikke bare preger måten du skriver på, men også måten du tegner på. I alle fall har jeg lenge tenkt at Plantu, karikaturtegneren i Le Monde, har en strek som står fullt i stil med håndskriften hans, som, naturligvis, ligner alle andres. Slik tegner han:

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits