Om de sinte unge mennene

TRONDHEIM (Dette er ikke en blogg): Denne likte jeg godt. Kollega Marie Simonsens kommentar om fjordmennene der ute og deres anakronistiske sinne mot alt kvinnelig, slo både meg og de mange som delte den som en presis og skarp analyse av et spesielt og, har vi sett, potensielt ødeleggende syn på folk og forholdene mellom dem. Og det minner meg på noe jeg har tenkt mange ganger: Hvor uhyggelig sterkt behovet for syndebukker kan være for dem som ikke føler de klarer seg helt så bra som de burde i livet. Som et underlig lite apropos har jeg nettopp sett et stykke på Trøndelag Teater, "Helg", om en mann, riktignok av den eldre garde, som er fisker og som strir med å finne posisjon og i familien når han kommer tilbake etter å ha vært på sjøen i tre måneder. Men han aner ikke hva han skal si eller gjøre, verken for å skape nærhet eller autoritet. På et punkt ender han selvsagt med å slå. Stykket var dessverre ikke så fryktelig bra. Men det var noen tanker i bunn som i de rette hender kunne vært foredlet til noe mer spennende. Og så er det ikke denne store samtalen så helt uvedkommende.

Jeg har flere ganger tenkt (og det er jeg strengt tatt ikke den første som har) at det meste av djevelskap i verden begås av frustrerte unge menn - og av de som vet å utnytte dem. At det kommer fra en energi og en aggresjon som ikke har noen ventil, et behov for selvhevdelse uten midler eller muligheter til å gjøre seg gjeldende. Ambisjoner som er større enn evnene.

Da er det kanskje ikke så rart menn med mye sinne trekkes mot ideologier og samfunnssyn som gjør dem til overordnede i kraft av hva de er, ikke hva de har utrettet. I tilfellene Anders Behring Breivik og Fjordman: Menn. Hvite. Norske. Født til å være skapningens herre. Og om de ikke er det, om de kanskje endog er nærmere bunnen av hierarkiene de ser rundt seg, må det være noe forkjært med verden. Noen har motarbeidet naturens vilje. Treenigheten som, som Marie påpeker, i visse forkvaklede sinn er det som har ødelagt samfunnet og konspirert mot dem: Kvinnene. Innvandrerne. Arbeiderpartiet.

Ideologisk og religiøs fanatisme appellerer også, vil jeg tro, av lignende årsaker. De sinte unge mennene får en skala å vurdere mennesker etter der de selv står høyest - kanskje den eneste skalaen, den eneste logikken, som gir dem det ønskede resultatet. Det moderne livet straffer de sosialt og profesjonelt usmidige, de som ikke kan innta forskjellige posisjoner like lett som andre. Dette er vel noe av det som gjør at de som føler at dette ikke helt går deres vei, kan bli trukket mot miljøer der det rekker å være fast og brennende i troen, der fromhet og lojalitet premieres fremfor sjarme og begavelse. Der de faktisk ikke trenger å prestere eller skape noe som helst for å vinne anerkjennelse og beundring. Der de omsider får en pidestall å stå på, og se i den retning de oppfatter som nedover, og sette seg til doms over levende og døde.

Men de ser ikke nedover. De ser oppover, ennå, og de er lengre nede enn de noen gang var.

 

 

 

5 kommentarer

Avil

02.09.2011 kl.12:08

Du er ei klok dame, Hobbelstad.

Jkr. Jürg

07.09.2011 kl.16:12

Wow. Hvilket besnærende patetisk eksempel på feministers modus operandi overfor dem de oppfatter som en trussel mot deres eget arrogante, irrasjonelle og selvforherligende verdensbilde innlegget ditt er. Ikke ett eneste moment basert på noe annet enn synsete føleri. Ikke det minste forsøk på å deduktivt begrunne sine grovt nedlatende og generaliserende påstander med noen deskriptive data. Bare ren og skjær forakt. Du har i beste fall kun et overfladisk kjennskap til dette udefinerte settet av "sinte unge menn" sine evner og motivasjon i livet, og hva som har formet dem, til å dømme dem så kategorisk og ubetinget som du her gjør - uten å fremstå som en fullkommen hyklerisk idiot, vel å merke. Du divergerer på ingen måte fra fordommene om feminister når du begå den klassiske tankefeilen om å begå det samme (egentlig langt verre) som man hevder man kjemper i mot, nemlig å trekke andre ned for å heve sin egen viktighet.

Men det er ikke bare du som kan spille "gender-bigot"-spillet: Jeg kan fint senke meg ned på ditt infantile nivå (look, I already did!) og spekulere friskt og ubeskjedent om din person, samt dine øvrige mannehatende (x2) kampsøstre. Jeg tror at feminismen, og alle dens avskylige varianter, bestanding har handlet om en flokk ubrukelige overformyndere som projiserer sine egne mindreverdighetskomplekser og selvhat over til og mot menn fordi de vet at de ikke takler den redelige og beinharde _kvoteringsfrie_ konkurransen. Dere vet innerst inne, under alle de behagelige normative livsløgnene, at dere ER både dummere og svakere. Det gnager så utrettelig på selvfølelsen at menn har dominert dere og tilnærmet hvert eneste sekund av verdenshistorien. Det gnager fordi dere vet at hovedgrunnen har vært menns naturgitte intellektuelle og fysiske overlegenhet, og ikke en innbilt (eller i beste fall vanvittig overdrevent) "undertrykkelse" som uansett bare forsterker genetikk-indisiumet om dere ikke har vært (er) kapable til å hjelpe dere selv. For offer-rollen er jo noe dere helst unngår, ikke sant? Bare spør din gode kollega Marie Simonsen.

Bak jenteskolen, kjønnspoeng-dopingen og det øvrige feministiske kvoteringskomplekset ligger det ingen rasjonell rettferdighetsgjøring, men kun et brennende behov for å få opphøyd sin kvinnelige nedrighet gjennom å _reellt_ undertrykke, diskriminere og slenge dritt til de som har oppnådd posisjonene og ferdighetene på ærlige vilkår.

Du er feminist fordi du vet at du har tapt allerede i utgangspunktet, men har ingen moralske skrupler for å allikevel påtvinge omgivelsene ditt totalitære hieraki (les: matriarki) hvor du kan skvalte og valte med alle de som ikke behøver å undertrykke andre for å prestere noe av selv diskrét verdi.

Sånn. Så lett var det å rævkjøre deg i ditt eget feministiske domene. At du derimot brått skal utvikle selvinnsikt i det avsindige hykleriet ditt er vel like sannsynlig som at randomisert utnevnt ku skal klare å lære partielle differensialligninger. Eller at en skarve litteraturviter med en estimert IQ på 95-100 skal klare det. Glem det, Mor Nille, glem det. Du er og forblir kun en simpel parasitt.

Inger Merete

07.09.2011 kl.18:46

Fantastisk! En kommentar som faktisk er sitt eget motargument. Som jeg ikke trenger å si et eneste ord til. Lykke til i verden & livet. Det kan komme til å by på utfordringer og overraskelser.

Jkr. Jürg

08.09.2011 kl.18:53

Jeg svarte deg på ditt eget evneveike nivå i "argumentasjon", bimbo!

Du trenger ikke å si ett eneste ord til fordi du er en substansløs provokatør uten evne til å verken prestere eller skape noe folk ikke rettmessig fnyser over som stakkarslig pretensiøst møl. De foretrekker heller å lese om en eller annen Paradise Hotel-skjøges betakorten-kur, eller om Anne B. Ragdes siklende beundring for de nye gryteklutene hun kjøpte på KIWI. Oy vey, hvilken prøvelse for ens troverdighet det beviselig må være å jobbe for et produkt som står så i diametral kontrast til det den totalitære sekten hun tilhører befaler at det skal være. Gnager det ikke engang LITT på æren? Er du _så_ dum at du ikke innser dette månelyse intellektuelle selvmord?

... Og jeg må bare trekke på smilebåndet over den veslevoksne Klara-Klok "punchen" din på slutten. Om, og evt. hvilke, utfordringer og overraskelser livet mitt kan komme til å "by" meg er ikke den østrogenbefengte kvinnehjernen din det hele tatt kompetent til å spekulere i, og i hvertfall ikke til å predikere. Jeg derimot vet alt om deg for å kunne konkludere med at du er en idiot og en dilledant; kanskje vokser på deg en hjerne en dag (neppe) og våkner opp med den samme erkjennelsen. Du vil bli forbauset over hvor langt nede på de skalaer som kvantifiserer nevneverdige meritter du befinner deg, og sannsynligvis alltid har vært og bestandig vil være.

LOL! Ubrukelige fittetryne.

Christina

27.05.2013 kl.21:08

Fantastisk lesning! Også atpåtill et praktfult eksempel i kommentarfeltet (nesten så man skulle tro det hele var avtalt og iscenesatt).

Jeg har lenge manglet ordene til det du skriver "(...)ikke så rart menn med mye sinne trekkes mot ideologier og samfunnssyn som gjør dem til overordnede i kraft av hva de er, ikke hva de har utrettet". Eureka!

Jeg tror endringene i samfunnstrukturer rundt omkring på denne kloden kom svært kjapt for enkelte menn. De som satt med vinnerloddet i kraft av sitt kjønn rakk ikke hente ut premien før lotteriet var kanselert.

Jeg tror den aggressive unge mannen tåler dålig å bli sidestilt med de han anser som hans underlegne (kvinnen, innvandreren og Arbeiderpartiet). Og jeg er helt sikker på at hans aggresjon er et resultat av at han taper igjen og igjen i konkurranser om jobb, make, sosial vennekrets, festens midtpunkt og facebooklikes. Godene som skulle være hans lotteripremie. Han henger etter, får ikke grep om hvordan han skal vinne, er den eneste på festen som ikke forstår hva de andre ler av. Forhåpentligvis nøyer de aller fleste aggressive, unge menn seg med å netthate kvinnen, innvandreren og Arbeiderpartiet. Forhåpentligvis.

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits