Jenteblikket - Om forelskede små kvinner i norsk film

De har det ikke godt. De er ni år gamle Anne og femten år gamle Alma, de er hovedpersonene i de norske filmene «Jørgen + Anne = Sant» og «Få meg på, for faen». Og de løper rådville rundt i regnet, de kaster seg fram og tilbake i senga.

De blir spioner og kikkere. Alma ringer sextelefoner i desperasjon. Anne klipper håret av klassens peneste.


Årsakene til kvalene er Jørgen og Artur. To vennlige, ganske vanlige gutter, skal en tro filmene. Ikke et vondt ord å si om noen av dem. Men det er så en stusser. All denne Sturm und Drang - for dette?


Men det som interesserer filmskaperne i begge tilfellene er ikke samspillet mellom to subjekter, men det forelskede jenteblikket. Det som forgyller den det treffer. Det som ser noe unikt der andre ser noe vennligsinnet ordinært.


Det er et slørete, smått beruset perspektiv som vi har sett gjennom mange ganger før - men ofte har den seende vært en mann og den sette en kvinne. Kunsthistorien er full av malerier som dikter en dragende feminin mystikk inn i kvinnelige muser hvis viktigste egenskap er at ingen i ettertid kan prøve legendestatusen opp mot virkeligheten. Filmenes ungpiker kan minne om de romantiske dikterne tidlig på 1800-tallet. I diktene deres finnes samme subjektivitet, samme skjevhet. De er forelsket i forelskelsen, i myten om den elskende. Den utvalgtes faktiske egenskaper er irrelevante og nærmest irriterende distraksjoner. Death shall not brag thou wanderst in his shade, when in eternal lines to time thou growst.


Fremdeles er de fineste kjærlighetshistoriene på film de som er et møte mellom to virkelige personligheter, med to sett egenskaper og erfaringer. Men det er hyggelig med disse andre også. De minner om at kjærligheten kan transformere. Og at du ikke alltid trenger å skinne for at noen skal se på deg og se en stjerne.

 
 

(Teksten stod på trykk i Dagbladets På kornet-spalte 27. august 2011)

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits