Prinsessen fra Park Avenue - Om Gwyneth Paltrow

NEW YORK (Dagbladet): Den bortkomne datter er vendt tilbake. Denne uken stoppet skuespiller Gwyneth Paltrow innom Williams-Sonoma ikke langt fra de treskyggede gatene p Upper East Side der hun vokste opp. Paltrows rend var promotere kokeboken sin, ?It?s All Good?. Kokeboken er forelpig siste intervall i et intenst program over de siste fem rene der den disiplinerte Paltrow har forskt skulpturere seg selv til generell livsveileder for de som enn mtte famle i mrket.

P bloggen Goop, som hun startet i 2008, deler hun oppskrifter, reisetips og smtt enerverende rd om hvordan hverdagen kan mestres og indre fred oppns. Den frste, spontane reaksjonen var hnlatter. At Hollywood-prinsessen og rikmannsdatteren Paltrow, med rockestjerneektemann i armkroken og en hr av assistenter i hlene, skulle belre alminnelige tidsklemmeforeldre, ble tolket som en tonedv svanesang fra det frrevolusjonre Frankrike. At tipsene kom i tiden etter at finanskrisen hadde skylt innover USA og mange hadde andre ting tenke p enn hvor p Manhattan de kunne finne den mest sofistikerte detox-smoothien, gjorde ikke saken bedre.

Backlashet fikk ogs et backlash. De sinte stemmene var s sinte at de som syntes det ble i meste laget flte for heve sine. Beskytterne ppekte at det ikke er noen forbrytelse vre fdt til rikdom, og at det ikke er diskvalifiserende for ha meninger om mat og klr. Og frstereisjenter til Manhattan syntes plutselig det ikke var s dumt med en restaurantanbefaling fra et bysbarn.

Den som leser Goop, blir sltt av to ting. For det frste at Paltrows begeistring for hoteller og restauranter, og lysten til dele dem, virker sprudlende og genuin. For det andre at kritikerne hennes har et poeng, selv om det ikke er noen grunn til glefse.

Paltrows utfordring er ikke at hun er privilegert, men at hun virker naivt uvitende om at resten av verden ikke er det. Det er at den erkeorganiske, luksusholistiske livsstilen hun ivrer for, kun er tilgjengelig for noen f ? og at hennes tenkte publikum er stort. Det er som om hun sitter p Versailles og fr nyss fra omverden og spr i oppriktig undring: Kan de ikke spise kylling som tar ti timer lage eller kologiske fullkornskjeks, da?




(Teksten stod p trykk i Dagbladet fredag 12. april 2013)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig vre lut lei av skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og s har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden fr sprsml om. Og s ns jeg p imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits