Pass deg for onkel - Om skumle slektninger i populærkulturen

Helt siden den tilsynelatende joviale Onkel Charlie banket på døren til sin nieses familie i Alfred Hitchcocks "Shadow of a Doubt" fra 1943, og brakte med seg noe farlig inn bak forstadsstakittene, har man gjort klokt i å være på vakt overfor onkler i populærkulturen. Her til lands har Lillebjørn Nilsen vært en presis formidler av onkelskepsis ("Ingen av oss kjente'n i fra før").

Denne uken smyger en ny, mystisk Onkel Charlie inn på kinolerretene. I den artsy thrilleren "Stoker" er det Matthew Goode som har fått æren av å gestalte den familiære inntrengeren, som hevder å ha kommet tilbake fra en mangeårig reise i utlandet like etter brorens død. Mistanken om at noe ikke er helt som det skal være vekkes først når Onkel Charlie flørter tungt både med svigerinnen og niesen sin. Det blir ikke mindre uhellsvangert etter det.

Egentlig er årsakene til at det er så mange illevarslende onkler i thrillersjangeren ganske åpenbare. Onkel er ikke en del av kjernefamilien. Kanskje bor de på en annen kant av landet, kanskje er de på reise ? også en populærkulturelt vanlig onkelsyssel, jf. Fraglenes Onkel reisende Mac. Uansett er det ikke så uvanlig å ha lite kontakt med onkel. Likevel kan han forlange eller forvente husly og omsorg den dagen han plutselig står på dørterskelen. Thrilleronkel er en blanding av det nære og det fjerne, det trygge og det fremmede og mistenkelige. En onkel som gjør noe urovekkende, er vanskelig å takle, fordi familiemedlemmene forventes å ha kjærlighet og tillit til ham - han er jo onkel! Den første som hever stemmen for å ymte om at noe er galt, vil bli møtt med strenge blikk fra de andre familiemedlemmene. Slik får onkel stort spillerom, lenge.

Når en hovedperson i en film settes i fare på grunn av noe stort og eksternt - flymaskiner som går i stykker, kriger som bryter ut, internasjonale gangsterligaer som velger tilfeldige ofre ? er det ofte snakk om actionfilmer. Når faren trenger seg inn i hjemmet, ommøblerer stuen din eller manipulerer foreldrene dine, gjør at det nære og pålitelige ikke lenger er nært og pålitelig, er det skumlere. Disse filmene er ofte skrekkfilmer, spøkelseshistorier eller thrillere.

Og de inneholder ofte en onkel.

 

 

 

(Joseph Cotten som onkel Charlie i Alfred Hitchcocks "Shadow of a Doubt")

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits