Kjoler! Årets beste og verste, del I

Så, 2013 sluttet med at jeg sølte et glass vann over mac'en min, og dermed er forsinket med dette og absolutt alt annet i livet mitt. Men det må jo gjøres, uansett. Så her kommer 15.-11. plass av både de beste og verste rød løper-antrekkene i året som gikk:

 

 

VERSTE, 15. PLASS: Claire Danes.

Feministen i meg plasserer henne på verstinglisten for å bekrefte fordommen om at kvinner ikke klarer å beregne avstander, kvantiteter og størrelser. En naken buskmann som kom i kontakt med sivilisasjonen for første gang og møtte Danes som det første mennesket han så utenfor sin egen stamme ville kunne si: Jenta mi, den er fem størrelser for stor til deg og dessuten kræsjer fargen med håret ditt.  Stevie Wonder ville været denne kjolen og sagt: Kjære, når du står på den røde løperen kommer den til å se ut som om den flykter fra kroppen din så fort den bare klarer og tro meg, du har ikke lyst til å gå med så mye puppeteip som skal til for å hindre den i å lykkes. 

 
BESTE, 15. PLASS: Adele

Helt motsatt. Sitter som om den er vevd rundt kroppen hennes. Og jeg vil ha alt jeg eier i det deilige, overdådige, påfugltunge stoffet. Gardiner. Sofa. Kjole. Hud.

 VERSTE, 14. PLASS: Marion Cotillard

Først trodde jeg det storkjøkkenforkleet var der for å beskytte barnehagebarnkjolen hennes fra måkeskitt og champagnesøl. Ved nærmere ettertanke tror jeg det er der for å beskytte oss fra den. Omtenksomt, da.

 BESTE, 14. PLASS: Diane Kruger

Åh, hun er sånn en klisjé, og en yndlig påminnelse om at klisjeer blir til fordi veldig mange mennesker synes noe er treffende eller tiltrekkende. Jeg vil ha både den perfekt proporsjonerte Chanel-kjolen og den lille hatten og bare pøse på. Musettetrekkspill. Croissanter. Triumfbuer. Dubbede Hollywood-filmer og autoritære skolesystemer.

 

VERSTE, 13. PLASS: Beyonce.

Det hjelper ikke å gi det til Xhibit og kjøre det gjennom "Pimp My Bride": Et slakterforkle fra helvete er og blir et slakterforkle fra helvete, og det gjør ingenting for figuren din. Det siste er faktisk en del av den evige pinselen.

 BESTE, 13. PLASS: Kate Hudson

Kates skranglete karriere innenfor dusinvare-romcoms må gjerne fortsette så lenge det gir henne billett til ymse røde løpere. Hun har det med å heve kvaliteten på dem. Alexander McQueen gjør som regel la-dem-spise-kake-eksess langt bedre enn de likesinnede Versace og Marchesa, og her henger de en klave av gull rundt halsen på Kate uten at det blir for tungt eller for mye. Snarere blir hun en slags eksotisk fugl. Med mye lommepenger.

 VERSTE, 12. PLASS: Julianne Hough.

Ytringsfriheten min er under angrep fra de diktatorene som sier at jeg ikke får gå i bare trusa på disse tingene. Men jeg gjorde så godt jeg kunne med det jeg hadde.

 BESTE, 12. PLASS: Helen Mirren

Så bare så det er klart. Jeg har gjort dette siden skuddene i Sarajevo og har PhD i rødløperologi og jeg vet hvordan jeg skal være sexy, men ikke desperat, korrekt, men ikke kjedelig, elegant, men ikke gammelmodig, forførerisk, men ikke virke som om jeg prøver å være tredve år yngre, og jeg skjønte for lenge siden at den akkurat riktige nyansen av blågrønt er den mest universelt flatterende fargen som finnes.

Her er kortet mitt. Bare send en mail om det er noe mer du lurer på.

 VERSTE, 11. PLASS: Kim Kardashian

Når det først finnes en eksklusiv pannekakepuppetrend - så eksklusiv at bare én person har kastet seg på den - er det jammen bra det finnes helsetrøyekjoler som lar den virkelig komme til sin rett.

 

 BESTE, 11. PLASS: Hailee Steinfeld

Instinkt trumfer ofte erfaring, særlig i tilfelle Hailee på The Met Gala i mai. Der "punk"-temaet skapte full panikk i stjernetåka, der de kulturelle referansene ikke alltid går så mye lenger tilbake enn til forrige utgave av Vogue, og sendte folk ut i blitzregnet iført alt fra helvetesforklær til selvskaderarmer til sci-fi-rustninger til sølepytter (kommer tilbake til den), klarte denne ungdomsskoleeleven å være både upåklagelig yndig, og sende et grasiøst lite nikk til punkerne med de kunstferdige rosettene av sikkerhetsnåler.

Jeg tror ikke punkerne nikket grasiøst tilbake. De drev vel ikke så mye med sånt.

 

 

Én kommentar

Kristin Storrusten

02.01.2014 kl.20:36

Ja til kjoleoppsummering! Og Helen Mirren der ? jeg gispet faktisk høyt. For en kjole!

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits