Sverteper - Om Helga Pedersen

Det er ikke bare det at Helga «viktig at alle bidrar til å sverte regjeringen» Pedersen bare mangler en dyp latter for å låte som en skurk i en såpeopera. Det er også dét at det er en litt trist rolle å ta.

Såpeoperaskurkene ville ikke vært særlig effektive intrigemakere i det virkelige liv. Til dét er de for enkle og for åpne. De vet hva de selv er.


La oss si at du vil ha i gang en svertekampanje. Du kan ikke fortelle folk at det er dét de skal gjøre. Det har å gjøre med den enkle grunn at folk ikke tenker på seg selv som én som gjør såpeoperaskurkaktige ting. De misunnelige mener andre har fått urettferdige fordeler. Baksnakkerne sier til seg selv at sannheten må fram. Egoistene mener det er helt rimelig at andre står på pinne for dem. Ingen står opp om morgenen og sier til seg selv at nå skal jeg være misunnelig eller egoistisk eller hensynsløs. Likeledes er det få som føler seg bekvemme med å være en sverter.


Livet på toppolitikkens forblåste tinder krever selvsagt en viss bevissthet om virkemidler og litt mindre fornektelse enn alminnelig hverdagsmanipulasjon. Men også de største politiske overlevelseskunstnerne liker å kunne si til seg selv at det er til det beste, både for dem selv og for landet og velgerne, at partiet deres går fram og at de selv får en så høy posisjon som mulig. Det burde ikke være vanskelig å spille på dette for å mane sin lille legion til kamp: Følelsen av å gjøre det rette framfor følelsen av å gjøre noe galt.


Mens Pedersen stilles dovent til veggs benker antakelig både medarbeiderne, motarbeiderne og velgerne hennes seg for å se «House of Cards», der Frank Underwood, Machiavelli på speed, sjarmerer, truer og, nettopp, sverter seg gjennom det amerikanske politiske systemet. Det er fryktelig morsomt å se sånne på TV. Men de færreste vil spille på laget deres.

 
 

Teksten stod på trykk i Dagbladets På kornet-spalte 3. mars 2014. Bilde lånt fra VG.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits