Begjær og basketball - Om Donald Sterling-skandalen

Giljotinen falt med en kort svisjelyd.

Donald Sterling, eier av basketballaget Los Angeles Clippers, ble utestengt fra amerikansk basketball på livstid og ilagt en bot på 2,5 millioner dollar etter at det ble offentliggjort et lydopptak der han kommer med grove rasistiske uttalelser. På teipen krangler åtti år gamle Sterling med elskerinnen V. Stiviano, og ber henne om å slutte å legge ut Instagram-bilder av seg selv med svarte venner, og ikke ta dem med på kampene. Et av bildene Sterling reagerte på var av Stiviano og basketballegenden Magic Johnson, som omsluttes av Sterlings sinne og forsøk på forbud.


For den som hører på teipen fra møtet med elskerinnen, vil det være slående hvordan dette ikke bare handler om hudfarge, men også mye om kjønn. Sterling er en rasist, men han er også en gammel mann med en femti år yngre kjæreste som ikke tåler å se henne sammen med unge, flotte idrettshelter, antakelig spesielt ikke dem han mener bør være underordnet ham selv. Uroen er påtakelig. Om Magic Johnson sier han: «Admire him, bring him here, feed him, fuck him, I don't care? But don't put him on an instagram for the world to see». Eks-basketballspiller Kareem Abdul-Jabbar traff noe da han i sin kommentar i Time skriver at han oppfatter mannen på teipen som en sjalu, gammel mann i ferd med å bli manipulert.


For Stiviano, som ulikt Sterling åpenbart vet at båndet går, er kanskje den mest fascinerende skikkelsen i dramaet. Med myk, spørrende, litt sutrende stemme, ilagt et og annet «Sweetie», får hun Sterling til å male ut akkurat hva han tenker om mennesker med annen hudfarge og slik legge sitt eget liv i grus. Stiviano, som hadde mottatt biler og dyre gaver av Sterling, var allerede blitt saksøkt av hans familie og ennå-ikke-fraskilte kone for å ha lurt penger av ham. Noen tar virkelig innover seg læresetningen om at angrep er det beste forsvar. Kanskje hun burde bli basketballtrener.

 
 

 

(Spalten stod på trykk i Dagbladets På kornet-spalte fredag 2. mai)

Én kommentar

renate naomi

03.05.2014 kl.12:50

VIlle bare titte innom for å ønske deg en god helg videre! :-)

Gjerne legg meg til som venn, så jeg kan følge bloggen din videre!

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits