Stjernejournalisten - Fra Spirit-arkivet

Dette "intervjuet" i Spirit gjorde Anne Gunn Halvorsen og jeg med "intervjueren" Bjørn Benkow sist gang det var en plagiatskandale i norsk journalistikk.

 Norsk kulturjournalistikk trengte glam og dramatikk. Bjørn Benkow ga det begge deler.

Tekst: Inger Merete Hobbelstad og Anne Gunn HalvorsenFull av forventninger beveger Spirits utsendte seg mellom solbrune kropper ved svømmebassenget. Mannen vi skal møte er en myte i sin bransje, som bare unntaksvis uttaler

seg til pressen. Takket være et velplassert tips har vi likevel fått slippe inn i hagen til hotellet han bor på i St. Tropez.Og der er han sannelig, Bjørn Benkow. Utstrakt ligger han på solsengen og konverserer lavmælt med Oprah Winfrey. Selveste Bjørn Benkow, mannen som brakte et sårt tiltrengt streif av Hollywood-glamour inn i vår trauste norske magasinhverdag.

Forsiktig nærmer vi oss og spør pent om vi kan få stille noen spørsmål. Benkow aksepterer, og Oprah trekker seg straks tilbake.

Hva er din hemmelighet?

 ? Vel, jeg vil si den viktigste egenskapen for å være en god portrettintervjuer er en velutviklet syvende sans, eller intuisjon, om du vil. Gjentatte ganger har jeg opplevd at jeg vet hva stjernene skal si før de åpner munnen.

? Etter hvert fant jeg ut at det ville være enormt effektiviserende å hoppe over selve møtet, og bare skrive ut intervjuene hjemme i Norge.

I sommer gikk norsk presse bananas over at flere av kjendismøtene hans var preget av både klipp-og-lim-journalistikk og ren fiksjon. Leserne hans derimot, de brydde seg ikke stort.

? Du har sikkert fått med deg at de jeg har provosert mest, har vært redaktører. Mine lesere har alltid satt stor pris på tekstene mine, og det ser ikke ut til at denne diskusjonen har endret den oppfatningen. Og det er jo det jeg helst vil: Irritere de som sitter på makten, og samtidig glede og underholde den jevne leser.

Hva er din journalistiske visjon?  

 ? Jeg ser på intervjuene mine som et slags kunstprosjekt. Hensikten er å harselere med den sensasjonslystne og overfladiske kjendisjournalistikken i norske medier.

Og Benkow har et poeng. Kjendisjournalistikken er i eksplosiv vekst og glam-journalisten møter stadig nye utfordringer. Økt produksjonspress kombinert med et profesjonalisert pr-apparat rundt stjernene, gjør det ikke lett for en norsk frilansjouranlist å komme innenfor døren. Store avstander gjør det også vanskelig å kontrollere kildene. Ingen av oss får noen gang vite hva vennskapsforholdet mellom Pussycat  Dolls og Magnus Rønningen egentlig er verdt, for ikke å snakke om båndene mellom Johnny Depp og VG?s Aud Berggren. Det var dette Benkow ville sette søkelys på.

Det piper lystig i Benkows mobiltelefon. I lyset fra skjermen ser vi den garvede journalisten smile i skjegget. Så rekker han oss telefonen, der en baby stirrer opp på oss fra en mms.

 ? Tom ville selge bildet av Suri til pressen allerede i mai, men jeg var uenig. ?Tom, gamle venn?, sa jeg, ?vent til den rette anledningen?. De første bildene vil komme ut sammen med mitt eget portrettintervju med henne, under tittelen Ut på tur, aldri Suri. Og få for all del med dere mitt møte med den avskyelige snømannen, kalt En sjarmør i pels.

I samme øyeblikk kommer Michael Schumacher i friskt trav langs bassengkanten, med en whisky i hver hånd. Benkow lar oss diskret forstå at han må pleie sine bekjentskaper, og vi innser at intervjuet går mot slutten.

Er det fremtidens journalistikk vi møter i dine intervjuer?

 ? Nei, slett ikke. At jeg har fått så mye oppmerksomhet, tror jeg skyldes en ren tilfeldighet, eller kanskje at jeg har vært så grundig og gjennomført i det jeg har gjort. Men jeg

er langt fra noen foregangsmann. Vi har i en årrekke sett hvordan begavede journalister tar i bruk både sin kreativitet og clairvoyance i det de skriver.

Dermed er vår audiens hos Benkow over. Vår mann tar imot whiskyen fra Schumacher og snur seg bort fra oss. Vi fjerner oss høflig, og nikker så vidt til Julenissen og den unge, brasilianske trofékona hans før vi vender tilbake til hverdagen.Utdrag fra tre kommende Benkow-intervjuer:

"? Jeg har egentlig alltid drømt om å bli trailersjåfør, sier Angelina, mens hun med en hånd holder den diende Shiloh Nouvel Jolie-Pitt inntil brystet og med den andre styrer jeep?en gjennom den namibiske ørkenen. Tenk så heldig at det var akkurat hun som plukket meg opp da jeg stod i veikanten og haiket."

"Sannelig var det ikke Robbie Williams som stod foran oss i køen på Deichmanske Bibliotek i Oslo, med en Solstad-roman under armen som var gått langt over leveringsfristen. ? Egentlig hater jeg rampelyset. Lykkelig er jeg bare når jeg krøller meg sammen i bestefarsstolen med en god bok, forteller en åpenhjertig Williams."

"Kate Moss hevder seg misforstått av pressen. ? Jeg er så glad i søtsaker, og det hender jeg lukter på litt melis iblant for å få tilfredsstilt sukkertrangen. Men journalistene tror alltid det verste, sukker hun fra sin plass på nattoget til Milano, mens hun komponerer en god natt-sms til Pete Doherty."

 Foto: Travelonline

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ingermerete

ingermerete

35, Oslo

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kulturjournalist, teateranmelder og filmanmelder i Dagbladet og burde egentlig være lut lei av å skrive etter endt arbeidsdag. Men den gang ei. Jo, og så har jeg mastergrad i Litteraturvitenskap med en oppgave som handlet om Homers "Iliaden". Hvilket jeg altfor sjelden får spørsmål om. Og så nås jeg på imh@dagbladet.no.

Kategorier

Arkiv

hits